Door wie laat jij jouw software bouwen?

De keuze is reuze! Wanneer jij besloten hebt om software op maat te laten maken, ligt alweer de volgende beslissing voor je klaar. Door wie laat jij jouw software bouwen? Kies je voor een klein of juist groot bedrijf? Huur je een freelancer in of neem je iemand in dienst? En waarom kies je juist daarvoor? We helpen je graag een handje om te kiezen wat bij jou past.

Freelancer

Even een kleine intro als de term freelancer nog niet helemaal duidelijk voor je is. Een freelancer kan je ook wel als een zzp’er zien. Iemand die geen personeel in dienst heeft en zelfstandig werkt op projectbasis. Dit maakt dat ze vaak gespecialiseerd zijn in hun vak en deze kennis bieden ze aan in de vorm van een dienst.

Ben je op zoek naar iemand met kennis over speciale technieken of expertise op een bepaald gebied? Een freelancer is vaak gespecialiseerd, daar ligt zijn kracht. Je kan zelf selectief op zoek gaan naar de juiste persoon met de juiste skills. Let er wel bij op dat je misschien op zoek moet gaan naar extra handen als er kennis op een ander gebied nodig is. Maar freelancers zijn hierin over het algemeen heel flexibel. Zowel in samenwerking als werktijden. Als een opdracht echt af moet: aan de slag, ook als dit een avondje doorwerken betekent. Helpdesk of ondersteuning in de hosting is vaak lastiger bij een freelancer omdat zij na hun project druk zijn met de volgende klus. Houd hier rekening mee.

Groot bedrijf

Waar een freelancer vaak gespecialiseerd is, heeft een groot bedrijf veel kennis in huis. Niet gek natuurlijk. Meer medewerkers, betekent meer kennis over verschillende vakgebieden. Van design en marketing tot aan het echte bouwen van jouw software. Ook bieden zij vaak 24/7 support. Wil je alles onder één dak? Dan zit je bij een groot bedrijf goed.

Dit maakt natuurlijk wel dat een groot bedrijf vaak duurder is en zij ook meer grotere klanten hebben. Ben jij een mkb’er die software wil laten bouwen en de groei van jouw bedrijf moet nog komen? Of streef je helemaal niet naar deze groei en focus jij je juist op een wat kleinere business? Dan is het goed om te overwegen of jij een kleine klant wilt zijn bij een groot bedrijf. Als een van de kleinste klanten kan het zijn dat je niet altijd de volle aandacht krijgt en misschien is dat wel net wat je nodig hebt als je (voor het eerst) software laat bouwen.

De besluitvorming kan daarnaast trager zijn bij een groot bedrijf door de verschillende managementlagen en hierdoor is er ook vaak minder flexibiliteit. Weegt dat echter niet op tegen het gemak van alles onder één dak? Dan is een groot bedrijf de juiste match voor jou.

Klein bedrijf

Een klein bedrijf is vaak persoonlijker. Met minder medewerkers in dienst weet vaak iedereen wel welke projecten er lopen. Ben je helemaal nieuw in de software wereld, dan kan dit heel fijn zijn. Makkelijk contact opnemen of langskomen om het toch nog even door te spreken. De lijntjes zijn kort en beslissingen worden hierdoor sneller gemaakt.

Support wordt vaak aangeboden, maar wel binnen de grenzen. 24/7 zit er niet altijd in. Daarnaast is een klein bedrijf beperkter in hoeveel projecten zij kunnen aannemen. Er kan hierdoor een langere doorlooptijd zijn. Wil jij in april beginnen met software bouwen, kom dan al in januari al eens langs. Zo weet je zeker dat je mooi op tijd bent.

Bij een klein bedrijf is wel vaak veel mogelijk. Misschien heb jij al een designer die jouw app al ontworpen heeft, of wil je het design laten doen door een gespecialiseerd ontwerpbureau. Een klein bedrijf is daarin vaak flexibel. Samenwerken met andere partijen om de wensen van jou door te voeren.

Loondienst

Iemand in loondienst nemen kan een best grote stap zijn, zeker als je nog niet zo’n groot bedrijf bent. Maar is een softwarepakket of een app echt de basis van jouw business waardoor jij winst kan maken? En moet deze software continu doorontwikkelt worden? Dan kan iemand in loondienst nemen een goede keuze zijn. Iemand die hier voor langere tijd aan werkt en onderdeel uit gaat maken van jouw bedrijf.

Denk wel na over wie de support levert als je medewerker op vakantie is of ziek is. Zorg dat je daar op voorbereid bent.

Wat is nog meer belangrijk?

Je dacht misschien dat we klaar waren, maar nog niet helemaal. We hebben nog een paar puntjes waarvan we graag willen dat je die ook meeneemt in je keuze. Zo is een klik met een bedrijf of persoon ook belangrijk. Je gaat toch een tijd samenwerken, misschien wel voor een langere periode. Vraag jezelf af of je deze samenwerking ziet zitten.

En daarnaast is creativiteit een belangrijk onderdeel. Kan het bedrijf of de persoon omdenken en creatieve ideeën inbrengen waardoor jouw software steeds mooier wordt. Maar ook creativiteit in het gebruiken van technieken om die software daadwerkelijk te bouwen.

De keuze is reuze

Er is inderdaad veel keuze. Vind jij flexibiliteit en specialisatie belangrijk? Dan past wellicht een freelancer goed bij jou. Wil je alles onder één dak? Een groot bedrijf kan dit voor jou bieden. Heb je iemand nodig die zich vol focust op jouw project en hier voor langere tijd op blijft doorontwikkelen? Iemand in loondienst nemen kan dan een goede stap zijn. Ben je juist op zoek naar een persoonlijk bedrijf waar veel mogelijk is? Kies dan voor een klein bedrijf.

Nog een laatste tip: praat met een aantal verschillende partijen. Kijk bij wie je een klik hebt en bij wie jij je software wil laten bouwen.

Wil je meer over ons weten? Klik dan hier voor een filmpje waarin we meer over onszelf vertellen. Of neem direct contact met ons op!

info@softwarevoorjou.nl

+31 85 401 7660