Het verschil tussen progressive webapps, hybride en native apps.

Jij hebt waarschijnlijk heel wat apps op je smartphone staan. Weet jij of deze progressive webapps, hybride of native apps zijn? Grote kans van niet. Jij wil dat jouw app fijn, makkelijk en lekker snel werkt. Dat wil jouw klant ook!

Als je een app laat ontwikkelen zal je hoe dan ook te maken krijgen met alle mogelijkheden binnen deze wereld. Maar misschien wordt het daar alleen maar ingewikkelder van. Ken je dat gevoel? Dan is deze blog speciaal voor jou! We zullen de verschillende opties langslopen.

Progressive webapps

Een webapp is een webapplicatie, dat kon je misschien wel raden. Je download deze niet in jouw App Store of Google Play Store, maar je vult simpelweg de url in jouw mobiele browser in en je komt op de webapp terecht. Je kan vervolgens inloggen en aan de slag.

Een progressive webapp maakt dit net wat specialer doordat je de webapp als icoon kan opslaan op jouw homescreen. Daardoor ziet het eruit als een app en net als veel apps kun je het (vaak ook) offline gebruiken. Daarnaast kan je de functies gebruiken van de smartphone zoals camera en locatievoorziening. Welke functies precies hangt af van wat het besturingssysteem beschikbaar stelt aan progressive webapps. Als je echt speciale functies wil, kan het zijn dat dit niet ondersteund wordt.

Het begint op een app te lijken zou je zeggen. Toch blijft het in de basis echt een webapp. Dit zie je in de vormgeving, hoe knoppen eruit zien en hoe snel je door een lange lijst scrollt.

Maar ook dat je niet vindbaar bent in de Store. Aan de ene kant verlaag je de drempel voor jouw klanten doordat ze geen app hoeven te downloaden. Aan de andere kant is dit misschien wel juist de plek waar jouw potentiële klanten op zoek gaan naar jouw product of dienst.

Waar je ook op moet letten bij een progressive webapp is dat smartphones goed up-to-date moeten zijn. Android loopt hierin voorop. Maar bij iOS moet je minimaal versie 11.3 hebben. Niet iedereen kan hier dus gebruik van maken.

Deze voor- en nadelen laten zien dat progressive webapps nog volop in de ontwikkeling zijn.

Hybride apps

Een hybride app is een webapp ingepakt in een app-jasje. Jouw gebruikers kunnen jouw app nu vinden in de Store. Een echte app zou je zeggen. Het komt aardig in de buurt, maar in de basis is het nog steeds een webapp. Doordat een hybride app opgebouwd is als webapp, spreekt het een andere taal dan die van een telefoon. Er moet een vertaalslag gemaakt worden. Hierdoor voelt de app minder soepel. Wanneer jij de back button gebruikt op Android verwacht je een pagina terug te gaan, maar kan het zomaar zijn dat met een hybride app je de app afsluit. Of wanneer je aan het swipen bent in de app wil je dat de pagina’s vlot meebewegen. Bij een hybride apps voelt dit toch net wat minder lekker.

Wat wel weer fijn is aan een hybride app is dat je beter maatwerk kan laten bouwen. Er kunnen makkelijker speciale functies toegevoegd worden en daardoor krijg jij specifieker wat je echt wilt.

Native apps

Waar bij een progressive webapp en een hybride app de logica, hoe het werkt en wat het moet doen, gebaseerd is op een webapp, is dat bij een native app niet zo. Een native app is geen webapp ingepakt als app, maar een ‘echte’ app. De knoppen die zijn toegevoegd, de uitklapmenu’s die zijn gebouwd en de acties die gedaan kunnen worden zijn op maat gemaakt voor het gebruik in een app. Echt maatwerk dus.

Een native app is daarnaast ook specifiek ontwikkeld voor de verschillende besturingssystemen die er zijn, bijvoorbeeld iOS en Android. Deze systemen verschillen aardig van elkaar in look en feel. Je bent gewend aan een bepaald systeem en weet hoe je ermee moet werken. Een native app doet dus precies wat een gebruiker verwacht en gewend is van een app.

Als jij een native app wil laten ontwikkelen voor zowel iOS en Android moet je dus twee apps laten bouwen. Dit kost meer tijd en geld. Blijf even lezen als je onze oplossing hiervoor wilt weten ;)

Wat doen wij?

Onze focus is maatwerksoftware. Jouw wensen zijn onze input om te gaan bouwen. Daarom ligt onze focus op native apps. Hiermee kunnen we echt software op maat ontwikkelen voor jou. De basis vanuit waar wij bouwen is een app en niet een webapp en daardoor is jouw app lekker snel, soepel, efficiënt en doet hij wat je verwacht dat een app moet doen.

Doordat wij werken met de techniek React Native, houden wij de kosten voor native apps zo laag mogelijk. Hoe? Met React Native wordt de logica van de app gedeeld: wat het moet het doen op welke manier. De schermen splitsen wij voor iOS en Android zodat de vormgeving, de knoppen en acties aansluiten bij dat specifieke besturingssysteem. Zo krijg jij een native app die doet wat de gebruiker ervan verwacht, ongeacht het besturingssysteem.

Wij maken apps op maat, laten we samen software voor jou maken.

info@softwarevoorjou.nl

+31 85 401 7660