Hosting

Door Kasper Veenvliet
1 oktober 2020

Om je nieuwe website of app te kunnen lanceren is het erg belangrijk dat je een betrouwbare hosting partij kiest. Waar moet je op letten bij het kiezen van een hosting bedrijf? Wat doet een hosting bedrijf nu eigenlijk? Welke verschillende soorten hosting zijn er? Waarom is er zoveel verschil in prijs?

(Web)hosting

(Web)hosting is een dienst die ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere gegevens die toegankelijk zijn via een website of een app.

Je website of app wordt gehost op een server. Wat eigenlijk gewoon neerkomt op een computer die 24 uur per dag aan staat en is aangesloten op het internet. Om de snelheid en veiligheid te garanderen en om er natuurlijk voor te zorgen dat je webpagina, website of app altijd beschikbaar is, worden alle gegevens van je website of app opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Naast het zorgdragen voor het 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar zijn van je website of app, verzorgen veel hostingbedrijven ook de registratie van domeinnamen.

Soorten (web)hosting

Er zijn verschillende soorten (web)hosting, dit heeft vooral te maken de grootte en complexiteit van de opgeslagen informatie. Maar ook of er bijvoorbeeld naast een standaard website een webshop gekoppeld is.

De verschillende soorten zijn:

Gratis hosting; Deze vorm van hosting heeft beperkte mogelijkheden. Zo is het voeren van eigen domeinnaam vaak niet mogelijk. Er zijn vaak ook beperkingen in schijfruimte, dus de hoeveelheid informatie dat kan worden opgeslagen. Daarnaast voegt het hostingbedrijf vaak reclameboodschappen toe aan elke pagina, om toch geld te kunnen verdienen aan deze vorm van hosting.

Hidden webhosting; Betekent letterlijk verborgen. Dit zijn webhosting services op het dark web.

Dedicated hosting; Bij deze vorm van hosting krijg je als klant daadwerkelijk een eigen server. Er zijn wel datalimieten en hardeschijfruimte.

Managed hosting; Net als bij dedicated hosting krijg je als klant een eigen server. Het verschil hierbij is dat je het beheer en onderhoud van de server uit handen geeft.

Co-located hosting; Hierbij plaats je als klant een eigen server in de ruimte van co-locatieprovider. Aan de server stelt de provider dan wel vereisten, bijvoorbeeld aan de grootte en het aantal units. Je moet hier ook rekening houden met bepaalde datalimieten.

Cloud hosting; Is een nieuwe vorm van hosting waarbij er meerdere servers aan elkaar worden gekoppeld. Ook wel clusters genoemd. Voordelen van deze vorm van hosting zijn betere beschikbaarheid, grotere betrouwbaarheid en niet geheel onbelangrijk hogere snelheid.

Shared hosting; Een van de meest voorkomende vorm van hosting. Bij shared hosting worden meerdere websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat de ene website de andere heel erg langzaam maakt of hij kan zelfs crashen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er een zware webshop meedraait op dezelfde server.

Reseller hosting; Deze vorm van hosting is geschikt voor wie zelf een webhost wil worden. Met deze vorm van hosting heb je hoge schijfruimte en bandbreedte, deze kan dan verdeeld worden over de verschillende sites die erop geplaatst gaan worden. Deze vorm lijkt erg veel op shared hosting, maar het belangrijkste verschil is dat de afnemer meer vrijheid heeft en zelf niet gebruikte ruimte kan doorverkopen.

Virtual Private Server; Afgekort VPS. Met een VPS kan 1 fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Een VPS wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Een voordeel hiervan is dat er geen hardware aangeschaft hoeft te worden, maar er wordt een klein gedeelte van de server gekocht of gehuurd. Elke klant heeft eigen beheerdersrechten om de server te configureren en gebruiksrechten toe te kennen. De opslag, rekenkracht en geheugen van de server zijn van de klant zelf. De klant kan zelf kiezen welk besturingssysteem er wordt gebruikt en je kan zelf kiezen of je er meerdere websites op laat draaien of dat je de server ook gebruikt voor andere toepassingen. Alle klanten onderling delen wel de processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf.

Wat is de beste keuze voor mij?

Hosting heb je nodig wanneer je een website of (web)app wil gaan gebruiken, maar ook wanneer je e-mails wilt gaan verzenden met je eigen domeinnaam.

Via een API-server, huh wat?! API staat voor Application Programming Interface. Een API maakt het mogelijk om andere systemen en software een ‘ingang’ tot het systeem te bieden. Via deze ingang kunnen verschillende systemen met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen. Via een API-server kan je er ook voor zorgen dat twee systemen via het internet met elkaar communiceren. Dit gebeurt dan op afstand. Je kan een app, webapplicatie of website ontwikkelen deze gegevens zet je in een database en door middel van een API-server zijn de gegevens online beschikbaar.

Om voor jezelf de beste vorm van hosting te kiezen is het belangrijk jezelf een aantal vragen te stellen. Hoe groot, hoeveel data, is mijn (web)applicatie of website? Is het een ‘normale’ website of ook een webshop? Hoe snel wil ik dat mijn pagina’s worden getoond? Of wil ik alleen e-mails verzenden vanuit mijn eigen domeinnaam?

Aan de hand van de antwoorden op bovenstaande vragen kun je de keuze maken voor welke hosting vorm je het beste kan kiezen.

Een aantal voorbeelden;

- Je hebt een ‘normale’ website, maar nog niet heel veel bezoekers. In dit geval kan je het beste kiezen voor shared hosting. Doordat je nog niet heel veel bezoekers hebt, heb je nog niet heel veel rekenkracht nodig. Shared hosting wordt vaak gekozen door particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven.

- Je hebt een professionele webshop en dagelijks veel bezoekers op je website. In dit geval kan je beter kiezen voor VPS hosting. Een webshop heeft een hoge uptime en moet maximale prestaties leveren. Je wil dat je pagina’s snel laden! Als klanten lang moeten wachten zullen ze je website verlaten. VPS hosting wordt vaak gebruikt door professionele webshops en middelgrote tot grote bedrijven die veel bezoekers per dag hebben.

- Je hebt een eigen website en wil daarnaast ook geld verdienen met het verkopen van hostingdiensten. In dit geval kies je voor reseller hosting.

- Je hebt een fysieke winkel, nog geen website, maar wil dat wellicht wel in de toekomst en je wil e-mails verzenden met je eigen domeinnaam/bedrijfsnaam. In dit geval kan je kiezen voor gratis hosting of je kan kiezen voor shared hosting, als je niet gebruikt wil worden voor reclamedoeleinden.

De verschillen in prijs zijn voornamelijk afhankelijk of je een server deelt met meerdere andere gebruikers of alleen gebruikt. Daarnaast is het ook afhankelijk of je het beheer en onderhoud uit handen geeft of zelf verzorgt.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij de keuze voor welke vorm hosting je moet kiezen kunnen wij altijd advies geven.

Wij werken met Microsoft Azure, zij garanderen dat de opgeslagen informatie, afbeeldingen en overige gegevens worden opgeslagen in West - Europa. Om aan de AVG wetgeving, Algemene Verordening Gegevensbescherming, te kunnen voldoen is het belangrijk dat privacy gevoelige informatie Europa niet verlaat. Dus ook niet voor een back-up of tijdelijk onderhoud.

Het kan zijn dat hosting bedrijven servers hebben staan in landen als Rusland, China of de Verenigde Staten. Heel belangrijk als je privacygevoelige informatie opslaat dat je je hier wel van bewust bent.

Voor het aanmaken van domeinnamen maken wij gebruik van een andere onderneming.

Mocht je al een hosting bedrijf hebben, omdat je al een website hebt, en wil je deze ook gebruiken voor bijvoorbeeld een app die wij gebouwd hebben, dan is dat soms ook mogelijk! Is dat niet het geval dan kunnen wij de hosting ook voor je regelen.

Heb je nog vragen over hosting? Of wil je meer weten over de opslag bij Microsoft Azure?

Neem dan contact met ons op!

info@softwarevoorjou.nl

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl