Low-code en no-code ontwikkelen is dé toekomst in software ontwikkeling

Door Kasper Veenvliet
13 januari 2021
Low-code en no-code ontwikkelen is dé toekomst in software ontwikkeling

De software wereld is constant in beweging, maar welke richting heeft de toekomst. In onze blog proberen we je mee te nemen in de richting die de toekomst heeft, en wel het ontwikkelen op basis van Low-Code en No-Code platformen.

Low-Code & No-Code

Overeenkomsten en verschillen

Low-Code en No-code behoren beide tot dezelfde familie. Tot dezelfde familie behoort ook het Full- of High-Code ontwikkelen. Tussen Low-Code en No-Code zijn er geen grote verschillen, de verschillen liggen voornamelijk in de details en de uiteindelijk software oplossing die ontwikkelt gaat worden, deze bepaalt welk platform gebruikt gaat worden. Low-Code en No-Code platformen zijn vergelijkbare oplossingen, die ervoor zorgen dat het ontwikkelen van software sneller en gemakkelijker gemaakt wordt dan bij het ouderwets programmeren. Omdat ze zo vergelijkbaar zijn willen ze nog wel eens in elkaar vaarwater zitten.

No-Code

Maar er zijn natuurlijk ook verschillen tussen beide. Zo wordt bij No-Code de focus gelegd op innovatie. Gebruikers hebben de mogelijkheid om hun ideeën direct om te zetten in een software oplossing, bijvoorbeeld een applicatie. Bij No-Code hebben de zogenoemde ‘citizen developers’ binnen je bedrijf de mogelijkheid om een brede innovatie te zorgen. Deze ‘citizen developers’ hoeven niet beschikken over programmeerkennis, wel belangrijk is enige affiniteit met Excel. Met No-Code zijn zij in staat om hun slimme ideeën zelf om te zetten in een werkende app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Microsoft Power Apps. Bij No-Code ligt de focus dus op medewerkers met slimme ideeën. Met No-Code hebben zij de mogelijkheid om deze ideeën zelf om te zetten in een werkende app. Toch zijn de mogelijkheden voor No-Code niet oneindig. Er zullen altijd IT’ers binnen je bedrijf nodig zijn die de applicatie van een eerste versie omzetten in een daadwerkelijk operationele app. No-Code platformen zijn ideaal voor het ontwikkelen van niet al te complexe applicaties voor intern gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een simpel CRM - systeem of een applicatie voor het koppelen van formulieren aan achterliggende tabellen en datastromen. Of een applicatie om een leadlijst met verschillende rollen en rechten bij te houden. Het gaat voornamelijk over datastromen die je in Excel kan beheren, maar door hier een eenvoudige applicatie voor te maken heb je meer inzicht en grip op deze gegevens. Voor eenvoudige (interne) toepassingen is No-Code de prima oplossing.

Low-Code

Wil je een stap verder zetten dan mogelijk is met een No-Code platform dan kom je uit bij een Low-Code platform. Om met een Low-Code platform te kunnen werken is er enige programmeerkennis vereist. Low-Code is dan ook vooral geschikt voor zeer handige citizen developers en natuurlijk voor ‘echte’ developers. Voor onervaren gebruikers is een Low-Code platform al snel veel te complex. Low-Code platformen bieden meer mogelijkheden en functionaliteiten dan No-Code systemen. Toch worden de mogelijkheden van deze platformen vaak niet optimaal benut. Hoeveel meer mogelijkheden er zijn is afhankelijk van het platform dat je kiest. Eenvoudige codes, zoals bijvoorbeeld in Excel het optellen en vermenigvuldigen, begrijpen de meeste mensen wel en worden daarom ook veel gebruikt. Worden de vergelijkingen moeilijker, dan zullen de meeste ‘normale’ gebruikers al snel afhaken. Maar heb je veel kennis van Excel of ben je zelf een developer, en kun je dus alles uit een low code systeem halen, dan kom je best ver. Ondanks dat de hoeveelheid code in een Low-Code beperkt is, kan je vaak binnen een paar dagen een goed werkende app ontwikkelen. Low-Code is daarom erg geschikt voor applicaties die intern gebruikt gaan worden. Denk hierbij aan een bestel app waarmee medewerkers bijvoorbeeld gereedschap, een nieuwe laptop of andere artikelen voor hun werk kunnen aanvragen.

Maar er zijn ook nadelen van werken met Low-Code platformen. Zo is het relatief simpel om applicaties te ontwikkelen, echter moeten deze vaak gekoppeld worden aan bestaande systemen, denk hierbij aan het interne CRM of ERP systeem. Voor het ontwikkelen van een dergelijke koppeling is ontwikkel kennis vereist.

Werken met een Low-Code platform is daarom niet altijd eenvoudig. Enige sturing en begeleiding vanuit een dedicated team zal dus nodig zijn. Waar je ook rekening mee moet houden bij een Low-Code platform is dat er bijna altijd gewerkt wordt met een standaard user interface, die vaak niet naar je eigen wensen kan worden aangepast. Denk goed na voordat je een app ontwikkelt of het bijvoorbeeld belangrijk is om je eigen huisstijl te gebruiken in de uitstraling, is dat het geval dan is het belangrijk om Low-Code platform te kiezen waarbij dat wel mogelijk is of toch te kiezen voor een maatwerk oplossing.

High-Code oftewel het ‘echte’ coderen

Naast No-Code en Low-Code platformen is er natuurlijk ook het ‘echte’ coderen van scratch, oftewel High-Code. Professionele ontwikkelaars hebben vaak eigen High-code platformen vormgegeven waarmee zij complexe maatwerk applicaties ontwikkelen. Het gaat hier over ‘echt’ coderen. Het nadeel van High-Code platformen is dat alleen ervaren developers genoeg vakkennis hebben om gebruik te kunnen maken van deze platformen.

Een High-Code platform is de beste oplossing als je een optimale gebruikerservaring wil waarborgen of als de processen zo complex en uniek zijn dat je deze niet kan oplossen met een No - of Low-Code platform. Maar ook als je een klant portaal nodig hebt om alle informatie uit je ERP-systeem aan je eindgebruikers beschikbaar te stellen. Zijn je processen nog helemaal niet gedigitaliseerd, dan is het met een High-Code platform mogelijk om vanaf scratch een applicatie op maat te laten ontwikkelen. Maar ook als sommige processen als gedigitaliseerd zijn, dan kan je deze toevoegen aan je maatwerk applicatie. Volstaan een No- of Low-Code platform niet, omdat je processen te complex zijn of omdat je jouw applicatie extern wil gaan gebruiken, dan is een High-Code platform voor jou de beste keuze. Let er dan wel op dat je de juiste ervaren developers in dienst hebt, aanneemt of inhuurt. Weet jij zeker dat een High-Code platform voor jouw situatie de beste optie is, neem dan contact met ons op en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen!

Wanneer past een Low-Code of een No-Code platform beter bij je wensen?

Het is belangrijk voordat je een keuze maakt om goed na te denken waarvoor een dergelijk platform binnen je onderneming gebruikt gaat worden.

Vaak is een Low-Code platform prijziger, maar geeft daarentegen de ontwikkelaars meer vrijheid om alles te kunnen ontwikkelen. Een Low-Code platform is zeer geschikt als je jouw IT/ontwikkelaars team wil verbeteren, maar ook als je complexere applicaties wilt ontwikkelen, of dat eventueel op een later moment wil gaan doen. Een No-Code platform is vaak wat goedkoper, maar er zijn daarentegen ook minder mogelijkheden met het platform. Het platform is meestal geschikt voor één type app, bijvoorbeeld enkel de mogelijkheid om mobiele applicaties te ontwikkelen. Echter kan je met een No-Code platform je medewerkers (citizen developers) een tool geven om snel mee te prototypen. Uiteindelijk zal dit innovatie binnen jullie onderneming stimuleren. Even kort door de bocht; start met Low-Code als je wil digitaliseren. Zijn al je processen inmiddels al volledig digitaal? Dankzij een No-Code platform stel je al je medewerkers in staat om voor innovatie te zorgen.

In onderstaand overzicht zie je de grootste verschillen, wellicht kan je met behulp van deze verschillen de voor jou beste keuze maken;

Is het nog onduidelijk wat voor jouw situatie de beste oplossing is, neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag om de beste oplossing voor jou te vinden.

Toekomst voorspellen?

Een aantal grote partijen in de software wereld voorspellen dat Low-Code applicatie platformen in 2024 verantwoordelijk zijn voor 65% van alle ontwikkelde applicaties. Dit betekent dat het overgrote deel van alle applicaties gebouwd gaan worden met behulp van dergelijke platformen en overige tools die het mogelijk maken om apps te ontwikkelen.

Wij hebben ons eigen Low-Code platform ontwikkeld, waarmee snel en efficiënt applicaties gebouwd kunnen worden. Zijn de specifieke wensen te complex, dan kunnen wij de oplossing bieden door middel van High-Code technieken. Wil je meer weten over de mogelijkheden van ons Low-Code platform of wil jij jouw software wensen laten ontwikkelen, neem dan contact met ons op!

info@softwarevoorjou.nl

+31 (0)85-4017660

Elkaar leren kennen is het fundament van goede software

Stel je vraag; wij luisteren. Of plan direct een gratis brainstormsessie in onze agenda.

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl