Met een SSL certificaat maak je jouw website betrouwbaar!

Door Kasper Veenvliet
15 september 2020

Heb je al een website of ben je van plan er een te maken zorg er dan voor dat deze is voorzien van een SSL - certificaat. Een wat?! En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? In deze blog zullen we hier uitgebreid aandacht aan besteden.

Wat is een SSL - certificaat?

SSL is een versleutelingstechniek, oftewel encryptie, waardoor onderschepping van vertrouwelijk informatie door derden via een website wordt verhinderd. Dit geldt zowel voor het ontvangen als versturen van informatie, denk hierbij bijvoorbeeld aan ingevulde contactformulieren. Het is dus een extra blokkade die jouw privacy gevoelige informatie en die van je bezoeker beschermd, zodat deze niet opgepikt of aangepast kunnen worden door derden en dat het uitwisselen van informatie op een veilige manier gebeurd. In de AVG - wetgeving die 25 mei 2018 in werking is getreden, staat dat elke website voorzien moet zijn van een SSL - certificaat. Echter zijn er nog heel veel website die nog geen SSL - certificaat hebben.

Hoe kan je zien of een website is voorzien van een SSL - certificaat?

Websites met een SSL - certificaat hebben een slotje vooraan in de adresbalk staan. Daarnaast is het verschil tussen wel of geen certificaat ook zichtbaar in de URL met een extra ‘s’. Onbeveiligde websites hebben een webadres startend met http:// en een beveiligde website start met https://. Heeft jouw website een SSL - certificaat, dan kan de bezoeker informatie vinden over de aanvrager en uitgever van het certificaat door op het slotje te klikken in de adresbalk. Daarnaast kan de bezoeker terugvinden van welke mate van veiligheid de website is voorzien.

Welk soort certificaat is voor jouw website de beste keuze?

Er zijn drie soorten SSL certificaten; domein validatie, organisatie validatie en uitgebreide validatie. De mate van benodigde veiligheid hangt af van het doel en mogelijkheden van je website.

Domein validatie; is beveiligde verbinding voor niet - publieke websites. SSL certificaten met domein validatie bevatten geen bedrijfsgegevens. Hierbij wordt alleen gecontroleerd of de aanvrager controle heeft over het domein, waarvoor het certificaat wordt aangevraagd.

Organisatie validatie; is beveiligde verbinding voor publieke websites zonder commerciële functie. Certificaten met organisatie validatie zijn voorzien van bedrijfsgegevens. Bezoekers van de website kunnen dan met de aanwezige bedrijfsgegevens controleren of ze daadwerkelijk op de website van het juiste bedrijf zijn. De bedrijfsgegevens zijn zichtbaar in het certificaat, maar zijn niet zo prominent in beeld als dat wel het geval is bij uitgebreide validatie. De controle voordat je dit certificaat ontvangt is veel uitgebreider. Zo worden de bedrijfsgegevens gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel, en ter verificatie wordt naar de organisatie gebeld.

Uitgebreide validatie; wordt ook wel extended validation genoemd. Hierbij worden de bedrijfsgegevens binnen 1 muisklik zichtbaar en de bedrijfsgegevens moeten voldoen aan zeer strenge vastgestelde richtlijnen. Net zoals bij de organisatie validatie worden de bedrijfsgegevens gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel en vind er verificatie over de echtheid van de organisatie plaats onder andere door het bellen naar de organisatie, net zoals bij de organisatie validatie. Bij een uitgebreide validatie moet de ondernemer daarnaast ook nog een aantal gegevens aanleveren waaronder bankgegevens van de organisatie en uitgebreide persoonlijke gegevens van de eigenaar.

Wil je dat jouw website beter scoort in Google, zorg er dan voor dat je een SSL - certificaat hebt!

Waarom jouw website beter scoort in Google als deze voorzien is van een https:// - verbinding zullen we proberen uit te leggen. Google is constant bezig met het indexeren van websites in hun (Google) ranking. Wanneer komt een website bovenaan te staan op pagina 1 dat is afhankelijk van heel veel verschillende punten. Een daarvan is; houdt de website rekening met het juiste protocol. Oftewel maakt een website gebruik van een beveiligde https - verbinding; zo ja dan wordt deze website hoger geplaatst dan een website zonder beveiligde verbinding. Tot voor kort had de hoogste snelheid van een website nog de voorkeur boven een beveiligde https - verbinding. Door de houding van Google en de AVG - wetgeving zien we gelukkig steeds minder onbeveiligde verbindingen.

Voorkom een negatieve gebruikerservaring en een hogere Google - ranking met een veilige verbinding op jouw website!

Hoe kom ik aan een SSL - certificaat voor mijn website?

Er zijn meerdere manieren om aan een SSL certificaat te komen. Vaak biedt een hostingprovider ook de mogelijkheid om een SSL certificaat voor jouw website te installeren. In de meeste gevallen wordt het bouwen van een nieuwe website uitbesteed in deze gevallen zal de partij die je daarvoor de opdracht geeft ook zorgen voor het juiste certificaat. Mocht jij je website zelf bouwen en vind je het onduidelijk hoe jij ervoor zorgt dat jouw website voorzien wordt van het juiste certificaat, dan kan je altijd bij ons terecht om dit voor jou te regelen. Meer weten welk certificaat voor jouw website de juiste is of mogen wij een SSL certificaat voor je regelen, neem dan contact met ons op!

info@softwarevoorjou.nl

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl