Met goed UX/UI design maak jij het verschil!

UX/UI design - Waar staat het voor? Wat is het? Wat is het verschil?

Bij het ontwikkelen van een website of een app worden vaak de termen UX/UI design gebruikt. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? Wat is het verschil? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk?

UX en UI

Om het verschil tussen UX en UI design te begrijpen is het allereerst belangrijk om te weten waar het voor staat.

UX design staat voor User Experience. Oftewel wat is de gebruikerservaring en hoe voelt je product, bijvoorbeeld de app, aan. Bij UX design ligt de focus op de toegankelijkheid en geschiktheid dus hoe praktisch is je product in gebruik.

Een UX - designer zorgt voor een logische doorloop binnen je product. Wat is de fijnste manier om met je product om te gaan? Na onderzoek onder de uiteindelijke doelgroep wordt een stappenplan, ofwel userstories, opgesteld. In het stappenplan worden de logische routes binnen je website of app ontworpen. Voor het slagen van je product is het belangrijk dat de bezoeker op elk moment makkelijk de weg kan vinden!
Met de userstories en de uitkomsten uit onze functioneel ontwerp workshop worden mock - ups gemaakt.

Met de mock - ups en de userstories in het achterhoofd probeert een UI - designer het product visueel prikkelend weer te geven in het uiteindelijke ontwerp.

UI design staat voor User Interface design; met grafische en visuele elementen of juist met de beste layout voor de uiteindelijke doelgroep het technische ontwerp versterken. Het product kan technisch nog zo goed in elkaar zitten, zonder duidelijke visuele elementen en layout moet een gebruiker toch moeite doen om door je product te komen.

UX design en UI design zijn dus nauw met elkaar verbonden. Waar het ene zorgt voor maximaal gebruiksgemak, zorgt het andere voor een interessante en prikkelende omgeving waarin je nooit zult verdwalen.

Hoe krijg je een optimaal UX/UI design?

Met deze 3 tips bereik je het gewenste eindresultaat

Denk aan je doelgroep > de gebruiker

Wat vind de uiteindelijke gebruiker belangrijk bij het bezoeken van je website of gebruiken van je app. Of je met UX design een goed systeem wil bouwen, of een mooie en gebruiksvriendelijke presentatie met UI design, er is maar 1 ding echt belangrijk: wat wil je uiteindelijke doelgroep. In alle stappen van het ontwerpproces is het dus belangrijk dat je doelgroep centraal staat! Ook de ontwikkelaar moet altijd bedenken dat hij ontwikkelt voor de gebruiker en het behalen van de doelen die de gebruiker ermee wil behalen.

Onderzoek doen

In het ontwerpproces staat altijd je doelgroep centraal. Om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben is het erg belangrijk om hiernaar onderzoek te doen. Enkele vragen in het onderzoek kunnen zijn; Wat willen ze bereiken met de app? Maar ook: Wat zijn ze al gewend?

In het onderzoek is het ook belangrijk om te achterhalen met welke apps ze al werken en hoe ze daarmee omgaan en tegen welke ze zaken ze daar aanlopen.

Door in te spelen op wat de doelgroep al kent, worden ze veel minder snel afgeschrikt door alle nieuwe functie van de app. Ook al is de app nog zo vernieuwend, handig en efficiënt, als je doelgroep er niet mee kan werken, gaan ze hem uiteindelijk toch niet gebruiken.

Belangrijk! App aansluiten op huidige software

Wat voor soort device heb je? Gebruik je iOS of Android? Een app moet op elk systeem goed werken. Wat betekent dit voor de ontwikkelaars? Dit betekent dat er gepaste verschillen zijn in UX en UI design.

Een voorbeeld hiervan is; Om terug te gaan naar een vorige pagina, klik je bij op een iPhone vaak links bovenin het scherm, maar bij een Samsung klik je op een aparte knop links onderin het touchscreen. Een klein verschil, maar als een Samsung - gebruiker vind je het niet fijn als je oude vertrouwde ‘return’ - knop het niet doet zoals je dat gewend bent. Op dit vlak is het dus ook erg belangrijk om in te spelen op de verwachtingen van de gebruiker.

Goed UX/UI design is belangrijk!

Een app met een slecht design zorgt voor veel frustratie, terwijl een app met een goed design het leven zoveel makkelijker maken.

Zoals Jared Spool ooit zei: “Good design, when it’s done well, becomes invisible. It’s only when it’s done poorly that we notice it.”

Je mag als ontwikkelaar nooit vergeten hoe gebruikers uiteindelijk met de app om zullen gaan. Als je goed inspeelt op de behoeftes, en het UX/UI design hier precies op aansluit, gaat iedereen erop vooruit.

Altijd al een goede app voor jouw bedrijf willen hebben? Of heb je al een app, maar werkt die niet naar behoren? Benieuwd naar de mogelijkheden neem contact met ons op!

info@softwarevoorjou.nl

085 - 401 7660