Mobile first of klant first?

Lekker op de bank met de tablet, onderweg op mobiel of juist achter het bureau kruipen en op de laptop? Hoe gebruikt jouw klant jouw website of webapplicatie? En hoe zorg je er nu voor dat jouw website of webapplicatie werkt op al die verschillende apparaten? Mobile first wordt vaak gevraagd, maar wij denken daar anders over.

Focus shift

Misschien denk je erover na om jouw software mobile first op te bouwen. Voor degenen die dit begrip nog niet kennen, even een korte uitleg. Mobile first is een strategie voor het ontwerpen van software waarbij het uitgangspunt de mobiel is, want die gebruiken we tegenwoordig steeds meer. Er wordt bij het bouwen van software met deze strategie eerst gekeken naar het mobiele gebruik en vanuit daar wordt de vertaalslag gelegd naar tablet en desktop. Dit is een switch, want eerder lag de focus op desktop versie en werd voor tablet en mobiel de software verkleind. Gevolg was dat websites niet altijd even goed aansloten op alle apparaten. Deze shift naar mobile first lijkt dus een goede verandering.

Welk device gebruiken we?

Ondanks dat we onze mobiel steeds meer gebruiken, laat onderzoek zien dat ook onze tablet en desktop nog steeds niet onbelangrijk zijn. Ongeveer de helft van het internetverkeer loopt nog via desktop. Dit hangt ook nog eens af per branche. Je herkent zelf waarschijnlijk wel dat je bepaalde dingen liever op laptop doet dan mobiel. Bijvoorbeeld het uitzoeken van een vakantie. Ook hangt dit weer samen met het tijdstip. ‘S avonds pak je toch sneller je tablet erbij en kruip je niet zo gauw meer achter je laptop. Het blijkt maar, alle devices zijn belangrijk! Daarom ligt onze focus niet op desktop of mobile first, maar zetten we de gebruiker op de eerste plaats.

Onze visie

Wij vinden dat elk device recht heeft op een goede gebruikerservaring. Daarmee bereik je jouw klant het beste. Wij werken niet van mobiel naar desktop, want een valkuil hiervan is dat bepaalde features telkens terugkomen in elk device terwijl het geen toegevoegde waarde geeft. Onze focus is ook niet van desktop naar mobiel, want je wil niet eerst alle informatie op desktop en hiervan moeten schrappen om het passend te maken voor mobiel.

Wij kijken per device wat belangrijke punten zijn, wat overgebracht moet worden en hoe we dat doen op desktop, tablet en mobiel.

Hierbij is de rol van de gebruiker niet onbelangrijk. Wat moet iemand kunnen of wat wil iemand doen in een bepaalde rol op een specifiek device? Laten we een voorbeeldje geven om het wat duidelijker te maken.

Stel jouw klanten maken gebruik van jouw salarispakket. Op mobiel zullen zij waarschijnlijk niet veel ingewikkelde handelingen doen maar willen ze bijvoorbeeld makkelijk uren kunnen accepteren. Op tablet willen ze al meer overzicht hebben en de verschillende medewerkers naast elkaar kunnen zetten. Op desktop zal dit nog weer anders zijn en moeten ze de bezetting en het financiële overzicht kunnen zien door middel van grafieken. Naast dat deze content anders is op elk device, veranderen we het design ook mee.

Wanneer bovenstaande webapplicatie mobile first zou zijn, zou het accepteren van de uren altijd een prominente plek hebben in de twee andere devices, terwijl dat misschien helemaal niet is wat jouw klant wil.

Daarom kijken wij bij elk device opnieuw wat de gebruiker op dat device in die rol nodig heeft. Zo zorgen wij voor maatwerk op elk device en voor elke rol. Dit is hoe wij software voor jou maken.

Interessant? Nieuwsgierig? Enthousiast?

Ons team staat voor je klaar!

info@softwarevoorjou.nl

+31 85 401 7660