Website & webapplicatie; wat is nu eigenlijk het verschil?

Veel mensen weten wel wat een mobiele app is. Een website wordt al lastiger, maar een webapplicatie…wat is dat eigenlijk? Maar wat vooral belangrijk is: wat het verschil is tussen een website en een webapplicatie? Want wanneer gebruik je een website om jouw klanten te bereiken en wanneer werkt een webapplicatie beter.

Verschil website en webapplicatie

Het is niet verwonderlijk dat het verschil tussen beide onduidelijk voor je is. De grens is namelijk best wazig. Als je het twee van onze ontwikkelaars zou vragen dan zou Jos een ander antwoord geven dan Niels. Ondanks dat er toch wel een aantal verschillen zijn.

Het doel van een website is informeren. Een website is voornamelijk een collectie van verschillende pagina’s waarin tekst, afbeeldingen en video’s worden gedeeld. Vaak wel aangevuld met een zoekfunctie en/of contactformulier. Een website heeft een zeer beperkt aantal interactieve functies. Een website wordt door Google geïndexeerd een webapplicatie daarentegen niet. Een website is (vaak) een open omgeving die voor iedereen met internetverbinding wereldwijd bereikbaar is. Er wordt daarom ook vaak bij de verschillen tussen een website en webapplicatie gesproken over open en gesloten omgeving.

Daarentegen zijn webapplicaties altijd interactief. Ze worden gebruikt om bedrijfsprocessen te automatiseren en/of bepaalde taken meetbaar en efficiënter te maken. Een gebruiker van een webapplicatie kan vaak zelf content toevoegen en aanpassen binnen een vooraf bepaald afgekaderde omgeving. Vaak is een webapplicatie ook gekoppeld aan een database. Een webapplicatie is vaak, maar niet altijd, een gesloten omgeving, waarbij je inloggegevens nodig hebt. Voorbeelden van enkele webapplicaties zijn bijvoorbeeld je omgeving voor Internetbankieren, het Content Management Systeem (CMS) van je bedrijf waar je door middel van inloggevens inzicht krijgt in bijvoorbeeld de verlofaanvragen van je werknemers of Social Media platformen als bijvoorbeeld Facebook.

Keuze voor een website of een webapplicatie

Het verschil tussen een website en webapplicatie blijft vaag, maar wij hopen dat deze blog voor meer opheldering heeft gezorgd. Maar hoe kan een webapplicatie voor meer efficiency en automatisering zorgen binnen jouw onderneming.

Wat kunnen wij concreet voor jou als ondernemer betekenen?

Wil jij bijvoorbeeld al langere tijd je HR proces automatiseren, maar geen idee hoe je dit het beste kan aanpakken. Of je hiervoor het beste een webapplicatie, website of een combinatie hiervan kan gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. Of wil jij dat jouw klanten meer inzicht krijgen in de verschillende projecten die jij voor hen uitvoert en de status daarvan?

De keuze voor een website of webapplicatie wordt uiteindelijk gemaakt door wat je gebruiker met de webapplicatie of website moet kunnen en natuurlijk het belangrijkste wat is je doel met de website of webapplicatie. We krijgen vaak een aanvraag voor het bouwen van een webapplicatie, maar komen er dan tijdens onze functioneel ontwerp workshop achter dat een website de betere optie is. Of juist andersom.

Benieuwd wat voor jou wensen de beste optie is? Wij gaan graag met je in gesprek om erachter te komen wat de beste oplossing is voor jouw onderneming!

Je kan ons bellen op 085 - 401 7660 of mailen kan naar info@softwarevoorjou.nl.