Zie jij wat ik zie?

Door Kasper Veenvliet
3 augustus 2020

Wat is jouw wens? Een app, website, webapplicatie of een mooie koppeling hiertussen? Hoe moet het eruit zien? Wat moet het kunnen? Zie je het al voor je? Maar hoe zorg je er nu voor dat de software die jij straks voor je hebt liggen ook daadwerkelijk is wat jij in gedachten had?

Welke taal spreek jij?

We hebben allemaal een eigen referentiekader en interpreteren zaken dus ook op een eigen manier. Bij het noemen van de kleur groen, is voor mij duidelijk wat ik hiermee bedoel. ‘Gewoon een groene kleur.’ Een kunstenaar ziet dit waarschijnlijk heel anders, want er zijn zoveel verschillende kleuren groen!

In software is dit vaak hetzelfde. Ontwikkelaars kijken toch door een andere bril. En niet alleen software ontwikkelaars komen om de hoek kijken als het gaat om het ontwikkelen van jouw app of webapp. De taal van de bedenker, de ontwikkelaar, de ontwerper, de projectleider. Ze verschillen allemaal. Hoe weet je zeker dat je over hetzelfde praat?

Wat kan jij doen?

Minimum viable product (mvp) requirements op een rij zetten is erg handig voor jezelf, maar ook voor de ontwikkelaar. Je gaat nadenken over wat jouw software écht moet kunnen. Wat is minimaal nodig om dit te bereiken? Een mooie manier om dit overzichtelijk te krijgen is de MoSCoW methode.

  • Must-haves: Wat is onmisbaar in jouw software? Aan welke voorwaarden moet het eindresultaat absoluut voldoen? Dit zijn eisen, er is geen alternatief.
  • Should-haves: Wat zijn zaken die erg belangrijk zijn voor jouw product, waarvan de prioriteit hoog ligt, maar die niet vereist zijn voor een werkend product? Afhankelijk van de tijd kunnen deze nog later toegevoegd worden.
  • Could-haves: Wat zou leuk zijn dat jouw software heeft? Wat is niet noodzakelijk en ook niet zo hoog in prioriteit, maar wel aardig als het kan? Zie het als een wens. Als er echt genoeg tijd over is, wat is dan leuk om te hebben?
  • Would-haves: Welke kansen zie jij voor je software in de toekomst? Is dit realistisch? Kost dit veel extra tijd? Deze wensen kunnen meegenomen worden in een volgende stap.

Op deze manier krijg je al een mooi overzicht van wat jij wilt en wat je (nog) niet wilt. Ook het softwarebedrijf heeft hier veel aan.

Wat doen wij?

Naast dat jij overzichtelijk kan hebben wat je wel en niet wilt voor jouw software, zijn er natuurlijk ook zaken die een softwarebedrijf kan doen om te zorgen dat de ontwikkelaars begrijpen wat de jij wilt.

Voor een klant hebben wij een zoekmachine ontwikkelt. Aan het begin kregen wij een wensenlijstje. Op basis hiervan hebben wij een visualisatie gemaakt door middel van video. Hierdoor kwamen we erachter dat zij toch iets anders in gedachten hadden dan op papier stond. Gelukkig kwamen wij hierdoor er in het begin van het proces achter en konden we snel schakelen.

Visualiseren is een manier om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarnaast plannen wij altijd aan het begin van het ontwikkeltraject een brainstormsessie, of zoals wij dat noemen een functioneel ontwerp workshop, in waarin we jouw idee bespreken, breed gaan kijken naar de mogelijkheden en zo steeds versmallen om uit te komen bij wat jij nodig hebt. Zo sluiten we uit wat je niet wilt en komen we bij wat je echt nodig hebt.

Vervolgens moet er nog een vertaalslag gemaakt worden van wat jij wilt, naar een taal die de ontwikkelaar begrijpt. Dit doen wij door userstories te schrijven. Hiermee beschrijven we kort wie wat moet doen en waarom. En welke voorwaarden hieraan zitten. Even een voorbeeldje:

Als beheerder van de app wil ik kunnen inloggen zodat ik inzicht heb in de content die gebruikers geplaatst hebben in de app.

Voorwaarden:

Inloggen kan via social media

Inloggen kan via e-mailadres

Zo wordt precies duidelijk wat de software moet kunnen.

Aan de slag?

Heb jij al duidelijk wat jouw eisen en wensen zijn als het gaat om jouw software? Zullen we een keer om de tafel zitten om jouw idee uit te werken? Stuur ons een mailtje of bel ons! We komen graag met je in contact.

info@softwarevoorjou.nl

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl