Webapplicatie; in welke situatie is een webapp de beste optie?

Door Claire Hilberink de Vos
21 mei 2021
Webapplicatie; in welke situatie is een webapp de beste optie?

Een app, bedoel je? Zo eentje die je download uit de appstores? Nee, we hebben het over een webapplicatie. In bepaalde situaties kan een webapplicatie sneller ontwikkelt worden en zijn ze soms minder kostbaar dan een native of mobiele applicatie. Of een webapplicatie in jouw situatie ook echt goedkoper is? En of een webapplicatie bij jou idee past? Om de juiste keuze voor jouw idee te maken is het goed om eerst de voor - en nadelen van een webapplicatie te weten, zo kom je erachter in welke gevallen een webapplicatie de beste optie is.

Een webapplicatie; wat is dat eigenlijk?

Een webapplicatie is een app die via de webbrowser te gebruiken is. Een webapplicatie open je door het linkadres in te geven in de webbrowser. Je hoeft een webapplicatie dus niet eerst te downloaden via de appstores. Een webapplicatie is eigenlijk dus niets anders dan een mobiele versie van een website.

Ook bij een webapplicatie is het belangrijk dat deze goed werkt op de verschillende schermformaten. Het responsive ontwikkelen van een webapplicatie is daarom belangrijk, zodat hij op een desktop, laptop, tablet en smartphone even goed werkt.

Voor - en nadelen van een webapplicatie

Er zijn een aantal voor - en nadelen van een webapplicatie ten opzichte van een native of mobiele app;

Voordelen

- Er zijn geen complexe installatieprocedures nodig voordat de applicatie gebruikt kan worden. De gebruiker heeft alleen een webbrowser en een internetverbinding nodig,

- Er is geen geheugen nodig op het apparaat van de gebruiker. Een webapplicatie wordt namelijk niet geïnstalleerd op het gebruikte apparaat, behalve als het gaat om een progressive webapp. Meer weten over een progressive webapp of PWA, lees dan onze blog.

- Updates vinden automatisch plaats. Hierdoor werkt een gebruiker altijd in de allerlaatste versie, dit heeft ook voordelen voor de ontwikkelaar, omdat iedereen in dezelfde versie werkt,

- Een webapplicatie is makkelijk te integreren met andere websites,

- Een webapplicatie is in de basis platform onafhankelijk. Het maakt voor de gebruiker dus niet uit of zij op een Windows, iOS, Android of macos systeem werken. Het is alleen belangrijk dat de gebruiker een webbrowser en een internetverbinding heeft.

- Een webapplicatie is vaak de goedkopere optie.

Nadelen

-Een (gewone) webapplicatie kan niet in de appstores geplaatst worden. Een progressive webapp daarentegen kan wel aangeboden worden in de appstores. Bij een ‘gewone’ webapplicatie kan de gebruiker wel een snelkoppeling van de webapplicatie downloaden voor op zijn mobiel en/of desktop. Dit ziet er dan hetzelfde uit als een icoon van een native app.

- Er zijn minder offline mogelijkheden bij een webapplicatie.

- Een mindere gebruikerservaring dan bij een native app. Met de verschillende webtechnologieën kunnen we een steeds betere app ervaring creëren, maar nog niet zoals bij een native app.

Wanneer kiezen voor een webapplicatie en wanneer voor een native app?

Welke applicatie het beste is voor jouw situatie is afhankelijk van een aantal factoren. Wanneer een webapplicatie of juist een native app de beste optie is, zullen we hieronder beschrijven.

Een webapplicatie is de beste optie, als;

- er een kleiner budget is. De kosten voor het ontwikkelen van een webapplicatie zijn over het algemeen lager dan die van een native app. Bij het implementeren van een webapplicatie op jouw website, hoef je er alleen maar voor te zorgen de je website geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik.

- je applicatie online vindbaar moet zijn. Een groot voordeel van een webapplicatie ten opzichte van een native app is dat ze vindbaar zijn via zoekmachines als bijvoorbeeld Google. Om een webapplicatie vindbaar te maken voor Google is het wel belangrijk om server side rendering toe te passen, echter wordt het dan meer een website. Gebruikers hoeven je app niet eerst te vinden en downloaden uit een appstore, maar kunnen je app meteen gebruiken vanuit hun eigen browser. Het promoten van je app wordt daardoor een stuk makkelijker. Is een webapplicatie goed vindbaar dan gaat het vaak om een website en webapplicatie ineen.

- je applicatie slechts af en toe gebruikt of zelf eenmalig gebruikt wordt, dan heb je geen moeilijke functionaliteiten nodig. Een webapplicatie is dan zeker het overwegen waard.

Als er af en toe gebruik van je app wordt gemaakt dan is de drempel voor de gebruiker om er ook echt gebruik van te maken heel laag als je gebruikt maakt van een webapplicatie. Want waarom zou je een native app downloaden uit de appstores voor eenmalig gebruik.

Past jouw app idee niet in de vorm van een webapplicatie, dan is een native app de betere optie. Maar wanneer is een native app nou echt de betere optie, als;

- Je in jouw app gebruik wil maken van native functionaliteiten van het apparaat van de gebruiker, dan is een native app de beste keuze. Maar wat zijn native functionaliteiten, denk hierbij aan pushberichten, contactenlijst of de vingerafdruk - of gezichtsherkenning.

- Jouw app connectie moet maken met andere apps of zelfs andere apparaten, dan is de keuze voor een native app de beste keuze.

- Na het downloaden van de native app uit de appstores hoef je geen extra bestanden te downloaden. Hierdoor werkt een app sneller en kan er bij het ontwikkelen gebruik gemaakt worden van betere graphics, dit zorgt voor een fijne gebruikservaring.

- Bij het ontwikkelen van een native app wordt altijd rekening gehouden met de verschillende schermformaten van de verschillende apparaten, dit zorgt ervoor dat er altijd een optimale gebruikerservaring wordt gewaarborgd.

- In tegenstelling tot een webapplicatie kunnen native apps in principe offline worden gebruikt. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de doelgroep van je applicatie en waar en hoe zij de app gaan gebruiken. Wordt deze hoofdzakelijk offline gebruikt dan is een native app de beste optie.

- Als je met je app je gebruikers wil blijven verleiden om jouw app te blijven gebruiken, dan is het beter om een native app te ontwikkelen. Hiermee kan je namelijk pushberichten sturen. Daarnaast is het icoontje van jouw app altijd zichtbaar op het scherm van de gebruiker, kunnen zij dan heel snel jouw app gebruiken.

Jouw app idee laten ontwikkelen?

Na het lezen van de verschillen is het wellicht al duidelijk welke vorm bij jouw app idee het beste past. Is dat nog niet het geval, wij laten je graag aan de hand van een demo de verschillen zien.

Maak hiervoor een afspraak! Je hebt al wel een keuze gemaakt en je wil je app graag laten ontwikkelen, neem dan contact met ons op!

Elkaar leren kennen is het fundament van goede software

Stel je vraag; wij luisteren. Of plan direct een gratis brainstormsessie in onze agenda.

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl