Een eigen website! Hoe maak je de keuze voor de juiste software?

Door Claire Hilberink de Vos
28 september 2021
Een eigen website! Hoe maak je de keuze voor de juiste software?

Jij hebt de keuze gemaakt voor jouw eigen website en/of webshop. Maar hoe maak je de keuze voor de juiste software, oftewel welk platform ga jij kiezen? Wij vertellen graag meer over de verschillende soorten software die er zijn en waar je op moet letten bij de keuze voor het juiste platform voor jou.

Soorten website/webshop software

Voor het bouwen van je website en/of webshop kan je gebruik maken van verschillende soorten soorten software. Zo zijn er open source platformen, SaaS software of zijn er low-code platformen.

Open source

Open source betekent dat iedereen aan de code kan werken. Het voordeel hiervan is dat je veel kan aanpassen, echter een groot nadeel is dat je ontwikkel kennis nodig hebt om op een dergelijk platform je website te ontwikkelen. Heb je geen ontwikkel kennis, dan moet je hier iemand voor inhuren. Externe ontwikkelaars leveren plug-ins die vaak betaald zijn. Vaak is het gebruik van open source platformen gratis. Daarnaast moet je als je voor deze software kiest wel zelf de hosting van je website regelen.

Kortom er zijn veel mogelijkheden met open source platformen, echter moet je ontwikkel kennis hebben of als je dat niet hebt iemand inhuren die dat wel heeft.

Enkele voorbeelden van open source platformen zijn Magento en Wordpress/WooCommerce.

SaaS

SaaS software, wellicht heb je hier al eens van gehoord misschien ook niet. SaaS staat voor Software as a Service hierbij huur je jouw software. Het voordeel van deze vorm van software is dat je altijd gebruik maakt van de laatste versies en updates die door het vaste ontwikkelteam worden uitgevoerd, hier hoef jij je dus geen zorgen over te maken. Je huurt dus de software, maakt je website hierin, waarvoor je geen ontwikkel kennis nodig hebt, en de aanbieder van de software zorgt ervoor dat jouw website blijft draaien in de laatste versie. Een SaaS platform is een gesloten systeem. Het is dus niet mogelijk om aanpassingen aan te brengen, denk aan uitbreidingen van functionaliteiten of mogelijkheden. De functionaliteiten en themes zijn zoals ze worden aangeboden. Content en kleuren zijn natuurlijk wel aan te passen.

Maak je gebruik van een SaaS platform dan is er een vast team van ontwikkelaars aan het werk aan het platform. Denk hierbij aan nieuwe versies en af en toe komen er nieuwe functionaliteiten of plug-ins bij.

Maak je gebruik van een SaaS platform dan moet je hier vrijwel altijd voor betalen.

Enkele voorbeelden van SaaS platformen zijn Intershop, Lightspeed, CCVShop.

Meer weten over SaaS software, lees dan onze blog hierover.

Low-code platform

In de wereld van software wordt er steeds meer gebruik gemaakt van low-code. Hiermee wordt “maatwerk” software mogelijk gemaakt voor alle ondernemers, ook die met een kleiner budget. Met een low-code platform kan je jouw website en/of webshop zelf vormgeven zonder echte ontwikkel kennis, zoals bij een SaaS platform, maar met alle uitgebreide mogelijkheden van een open source platform. Oftewel the ‘best of both worlds’.

Wil je meer weten over over low - code platformen lees dan onze blog.

Of wil je meer weten over ons low-code e-commerce platform neem dan contact met ons op en kom erachter wat ons platform jou kan bieden.

Aandachtspunten bij de keuze voor het juiste platform

Voordat je gaat kiezen voor een e-commerce platform is het goed om een aantal voor jou belangrijke functionaliteiten op te schrijven. Wat wil jij absoluut kunnen met het gekozen platform en wat vind je minder belangrijk.

Ga je zoeken dan vind je heel veel mogelijkheden, maar hoe maak je nu de juiste keuze voor jou. Dat doe je door vooraf goed inzichtelijk te krijgen wat je wil kunnen met de website. Op deze manier vallen er een aantal platformen af, en kan je de beste keuze maken.

Daarnaast zijn er nog een aantal aandachtspunten die wij je willen meegeven.

Bij de keuze voor het juiste platform, let dan ook op het volgende;

  • Is het platform zoekmachine vriendelijk?
  • Heeft het platform een workflow management waarmee jij kan werken?
  • Is het platform van keuze Dummy Proof? Oftewel is er geen onnodige complexiteit.
  • Is koppeling met jouw e-mail, CRM, ERP, kassasysteem of al bestaande Payment Service Provider mogelijk?

Keuze kunnen maken?

Er zijn dus veel zaken waar je rekening mee moet houden bij de software keuze voor jouw website. Ben je al uit de keuze voor een open source, SaaS of low-code platform, maar de definitieve keuze voor welke aanbieder je gaat nog niet. Kijk op de websites van de verschillende aanbieders om erachter te komen welke onderlinge kleine verschillen er zijn.

Wil je meer weten over ons low-code platform of lukt het je niet om de juiste keuze te maken voor jouw website en/of webshop.

Neem dan contact met ons op.

Wij sparren graag met je over de juiste software voor jou.

Lukt het je nu om het juiste platform voor jouw website en/of webshop te maken?

Blijf je het lastig vinden, neem dan contact met ons op.

Wij sparren graag met je over het juiste platform.

Elkaar leren kennen is het fundament van goede software

Stel je vraag; wij luisteren. Of plan direct een gratis brainstormsessie in onze agenda.

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl