Eerst de basis en dan pas (door)ontwikkelen

Wellicht de belangrijkste fase van het ontwikkelen van jouw app is de beginfase. Klanten willen vaak direct beginnen met ontwikkelen, maar het is heel belangrijk om over de basis van je idee goed na te denken en je wensen en ideeën voor het uiteindelijk resultaat goed vast te leggen. Zodat hier tijdens het ontwikkelen, maar ook daarna op teruggevallen kan worden.

Bouw een stevige basis

Om de basis vast te leggen maken we gebruik van verschillende methodes.

Wil jij je idee laten ontwikkelen door ons, dan plannen wij een functioneel ontwerp workshop in. Een functioneel ontwerp workshop duurt gemiddeld tussen de 4 en 6 uur, maar dit is afhankelijk van de grootte van het project.

In de functioneel ontwerp workshop zullen belangrijke zaken worden besproken als de functionaliteiten die de app moet bevatten, wensen voor nu en voor de toekomst, het design en of er een MMP en/of MVP zal worden uitgebracht. Ook zaken die specifiek zijn voor jouw idee zijn zullen uitgewerkt worden.

De functionaliteiten van jouw app zullen worden uitgeschreven in de vorm van userstories. Elke functionaliteit zal worden gewerkt volgens de volgende vragen; welke stappen doorloopt de gebruiker en is deze functie noodzakelijk voor het allereerste ontwerp of is het een wens voor de toekomst.

Om deze laatste vraag te beantwoorden gebruiken we de MoSCoW methode. MoSCoW?! Nee niet de stad in Rusland, maar met de MoSCoW methode kunnen we de prioriteiten vastleggen voor jouw idee.

MoSCoW staat voor;

- Must haves: deze functionaliteiten moeten in het eindresultaat komen, want zonder is het niet bruikbaar,

-Should haves: deze functionaliteiten zijn een wens, maar zonder is het product wel te gebruiken,

-Could haves: functionaliteiten zullen alleen worden toegevoegd wanneer er genoeg tijd is om ze te ontwikkelen of voor een later moment.

-Won’t haves: functionaliteiten zullen nu niet uitgewerkt worden, maar kunnen eventueel in de toekomst interessant zijn.

Als alle userstories zijn uitgewerkt en bepaald is of deze functionaliteiten must haves zijn of wensen voor de (nabije) toekomst dan kan worden nagedacht over het design. Wellicht heb jij al een duidelijk beeld van hoe jouw product eruit moet komen te zien. Dan zullen we deze bespreken met onze UX/UI designer. Misschien heb je al een huisstijl en wil je dat jouw app daarop aansluit of juist niet dan houden we daar met het design rekening mee.

In de functioneel ontwerp workshop zullen de wensen van het design ook vastgelegd worden. In het uiteindelijke design wordt ook rekening gehouden met de verschillende gebruikers, denk hierbij aan Android en Apple gebruikers, en natuurlijk met de meest optimale gebruiksvriendelijkheid. Wil je meer weten over het verschil tussen UX/UI design, lees dan onze blog hierover.

Ook bespreken we de wensen voor de release van je product. Wil je tussentijds je product voorleggen en toetsen bij je doelgroep, zodat je met de feedback van je doelgroep je product kan aanpassen of kan bijsturen. Je kan er dan voor kiezen om het ontwikkelproces op te delen in uit te geven versies, meerdere of een enkele MVP en/of een MMP. Je kan er ook voor kiezen om eerst een MVP te releasen, en deze op een later tijdstip uit te breiden met functionaliteiten. Wil je meer weten over MVP’s en MMP, lees dan onze blog.

Nu staat de basis voor je idee op papier!
Onze designer werkt op basis van de uitkomsten de mockups uit. Mockups zijn voorbeelden van het uiteindelijke ontwerp als het gaat om de gebruikersinterface van je product. Hiermee wordt bedoeld de doorloop binnen je product. Met de mockups heb je al iets tastbaars wat je je doelgroep, bij je subsidieaanvraag of mogelijke investeerders kan laten zien.

Wil jij de basis voor jouw idee laten uitwerken, maar weet je nog niet precies wanneer je het wil laten ontwikkelen of wil je met je uitgewerkte idee en je mockups investeerders vinden, zodat jij je idee echt kan laten ontwikkelen.

Mogen wij de basis van je idee uitwerken? Plan dan een functioneel ontwerp workshop in!

info@softwarevoorjou.nl