Jouw app in de AppStore van Apple; hoe werkt dat en wat heb je nodig?

Door Kasper Veenvliet
1 oktober 2020

Jouw app idee is volop in ontwikkeling! In overleg met jouw ontwikkelaar heb je ervoor gekozen om jouw app als native app en niet als bijvoorbeeld een webapp aan te bieden. Als je iOS app klaar is om aangeboden te worden in de AppStore, dan zijn er een groot aantal stappen die moeten worden doorlopen voordat je jouw app daadwerkelijk kan aanbieden. Hoe je jouw iOS app instelt en uiteindelijk beschikbaar maakt om down te loaden, wordt in deze blog beschreven.

Hoe biedt je jouw iOS app aan in de AppStore?

Via de AppStore van Apple, het enige officiële platform voor iOS apps, kan je jouw iOS app aanbieden en downloaden. Om jouw app hier aan te bieden heb je twee diensten nodig; allereerst heb je een developer account nodig voor het zogeheten Apple Developer Program, dit is een platform dat ondersteuning biedt bij het ontwikkelen van een app die aangeboden wordt in de AppStore van Apple, daarnaast moet je App Store Connect hebben die aan dit account is gekoppeld. Gezamenlijk vormen ze de Interface van de AppStore van Apple.

Het aanbieden van je app in de AppStore neemt veel meer tijd in beslag dan bij de Google PlayStore. In deze blog zullen we daarom niet dieper ingaan op de registratie voor een developer account, lees daarvoor onze blog: Mijn app in de appstores; hoe werkt dat?; hier wordt daar meer uitleg over gegeven.

In deze blog geven een overzicht van de verschillende noodzakelijke processen die ervoor nodig zijn om jouw iOS app te publiceren. Bij de belangrijkste zaken zullen we wat langer stil staan, daarnaast zullen we een korte handleiding geven voor de noodzakelijke instellingen en een checklist voor App Store Connect.

Op de website van Apple kan je alle informatie en een gedetailleerde uitleg vinden over hoe het publiceren van een app in de AppStore in z’n werk gaat. De volgende gidsen kan je daarvoor downloaden, 'App Distribution Guide' en de ' App Store Connect Developer Guide'.

Wat heb je nodig om een app in de AppStore aan te bieden?

Het belangrijkste is natuurlijk een iOS app die klaar is om aangeboden te worden in de AppStore. Daarnaast moet je ook beschikken over een Mac computer die verbonden is met het internet. Waarom een Mac computer?! Omdat je jouw app voordat hij in de AppStore aangeboden kan worden moet formatteren naar een binair bestand met behulp van Xcode - software en deze is alleen beschikbaar voor macOS. Xcode is de officiële IDE, oftewel Integrated Development Environment, van Apple. Hiermee kan je o.a. iOS apps maken. De meest actuele versie van Xcode kan je gratis downloaden via de Apple Developer website, of de Appstore voor macOS.

Naast een Mac - computer moet je ook in bezit zijn van een creditcard en voldoende budget. Een developer account gratis, maar als je ook echt een app wil aanbieden in de AppStore dan moet je lid zijn. Het lidmaatschap kost € 99,- per jaar. Zijn alle bovenstaande benodigdheden aanwezig dan kan je verder met het Apple Developer Program.

Punt 1) Apple Developer Program; hoe werkt dat?

Via de website van Apple Developer maak je een account aan. De volgende stappen moet je dan doorlopen; klik op ‘Account’. Je moet je hier aanmelden met een Apple-ID. Mocht je deze nog niet hebben dan kun je deze hier ook aanmaken. Maar ook al heb je een Apple-ID dan is wellicht zinvol om een nieuwe aan te maken, zodat jouw applicatie een eigen identificatienummer heeft.

Om een nieuw Apple-ID aan te maken worden een aantal gegevens gevraagd; jouw persoonsgegevens en een geldig e-mailadres. Het is belangrijk dat het een mailadres is dat je ook echt gebruikt, omdat je hier de bevestigingscode voor je registratie ontvangt. Is je Apple-ID goedgekeurd en aangemaakt dan kun je hiermee inloggen bij Apple Developer. Hier hoef je dan alleen de wettelijke voorwaarden van de overeenkomst te accepteren en dan is deze klaar voor gebruik.

Wil je jouw iOS app al registreren en aanbieden, dan is het belangrijk dat je een lidmaatschap afsluit, kosten hiervoor zijn € 99,- per jaar. Om je aan te melden als lid ga je naar de Enroll website van Apple. Op deze website volg je dan de stappen voor enrollment. Bij het aanmelden heb je de keuze om je aan te melden als ‘individual’, een privépersoon, of als ‘company’, een onderneming. Wanneer meld je je aan als privépersoon en wanneer als onderneming? Dat zullen we nu uitleggen.

Punt 1a) Registreren als privépersoon of als onderneming

Je meld je aan als privépersoon als je werkzaam bent als zelfstandig ontwikkelaar, als ZZP’er. Het enige wat je dan nodig hebt is een creditcard. Nadat je alle gevraagde gegevens hebt verstuurd en bevestigd is, is je Developer Account aangemaakt. Je hebt dan alleen nog een bevestigingsmail nodig van Apple. Heb je deze mail ontvangen, dan is je registratie succesvol! Is je registratie succesvol verlopen dan krijg je met dit account ook toegang tot App Store Connect. In de App Store Connect kan je bijvoorbeeld de weergave van je app in de AppStore instellen en veranderen. Bij het registeren als privépersoon is het belangrijk om je te realiseren dat jij en alleen jij het gebruikersaccount kan en mag beheren. Ook belangrijk om te realiseren; heb je een eenmanszaak in Nederland, dan kan je alleen onder je eigen naam een app toevoegen en niet onder je bedrijfsnaam. Bij een VOF, BV, vereniging, stichting etc. kan je jouw app wel onder naam van de rechtspersoon, dus bedrijfsnaam, toevoegen.

Wil je met meerdere mensen toegang hebben tot het gebruikersaccount, omdat je bijvoorbeeld met meerdere mensen werkt aan jouw app. Dan moet je een account aanmaken voor een onderneming. Dit kost echter wel meer moeite. Naast een creditcard heb je om dit account aan te maken ook een D-U-N-S - nummer nodig. Dit is een soort BTW/KvK - nummer. Het D-U-N-S nummer is een nummer met 9 cijfers en wordt toegewezen door Dun & Bradstreet (D&B). Net zoals het BTW - nummer is het een identificatienummer voor bedrijven, ondernemers en overige economische actoren die zich bevinden in de database van D&B. Maar hoe kom je aan een D-U-N-S nummer? Je kan deze gratis aanvragen via de website van D&B.

Een voordeel van onderneming gebruikersaccount is dat het mogelijk om meerdere personen toegang te geven. Ben je medewerker van deze onderneming dan heb je na aanmelding ook toegang tot App Store Connect.

Punt 2) Genereer de Apple - certificaten voor je app

Nadat je een Developer Account hebt aangemaakt moet je daarin de instellingen van je app beschrijven. Alle iOS apps die in de AppStore aangeboden worden, moeten bijvoorbeeld meerdere gesigneerde Apple - certificaten hebben.

Maar hoe kom je aan deze certificaten?

Certificaten kunnen gemaakt worden met het softwareprogramma Xcode of in je Developer Account. De belangrijkste stappen van het Apple Developer Program zullen hieronder worden beschreven. Dit zal helpen om het publicatieproces van Apple beter te begrijpen.

Punt 2a) Maken van certificaten

Voor het maken van certificaten log je in op je Developer Account. Vervolgens open je het ‘Member center’. Hier klik je op ‘Certificates, Identifiers & Profile’ en controleer je of ‘iOS, tvOS en watchOS’ zijn geselecteerd in het vervolg keuzemenu. Om je app in de AppStore aan te bieden heb je twee certificaten nodig, en wel een development - en een productiecertificaat.

Deze twee certificaten kun je maken door ‘Certificates’ aan te klikken en op ‘All’ te zetten, hierna druk je op het ‘+ - teken’, waarna je de volgende stappen moet doorlopen:

- in je scherm dat verschijnt selecteer je eerst ‘iOS App Development’ als certificaat, vervolgens op ‘Continue’

-Voor de volgende vervolgstappen heb je het programma Keychain Access nodig, deze is standaard aanwezig op elke Mac-computer vanaf 2017. Je hebt deze software nodig om een CSR - bestand te genereren. CSR staat voor Certificate Signing Request. De stappen die je moet doorlopen zijn; Open je ‘Keychain Access’ vervolgens ‘Certificate Assistant’ en daarna ‘Request a Certificate From a Certificate Authority’. Voer dan je e-mailadres en naam in. Sla vervolgens het bestand op je harde schijf op de daarvoor bestemde opslaglocatie.

- Na de voorgaande stap (opslaan CSR-bestand), ga je weer terug naar het Apple Developer Program. Ga naar ‘About Creating a Certificate Signing Request (CSR)’ vervolgens naar ‘ Continue’ naar het volgende scherm, hier upload je het CSR - bestand ,in je developer account, dat je in de voorgaande stap heeft gekregen en opgeslagen. Hierna genereer je het certificaat.

- Heb je al voorgaande stappen goed doorlopen dan kan je nu jouw iOS - development certificaat downloaden. Open dit bestand en bevestig dat je het certificaat toe wil voegen aan een keychain. Op deze manier wordt het opgeslagen in jouw Keychain Access.

- Dit was de laatste stap in het genereren van het iOS - development certificaat. Je hebt echter nog een distributie - of productiecertificaat nodig. Om dit te verkrijgen klik je op ‘Add Another’ vervolgens in het menuonderdeel ‘Production’ kies je voor de optie ‘App Store and Ad Hoc’. Nu herhaal je alle voorgaande stappen om ook het tweede benodigde certificaat te maken.

Punt 3) Apple apparaten registreren

Om jouw app te kunnen testen met tools uit het Developer Program van Apple is het belangrijk dat je jouw mobiele Apple apparaat registreert. Voor de registratie van het apparaat gebruik je ook de Xcode software en heb je jouw Developer Account nodig.

Hoe registreer je jouw Apple apparaten:

- in jouw Developer Account ga je naar ‘ Devices’ -> ‘All’ en vervolgens klik op het ‘+ - teken’

- Wil je een apparaat toevoegen dan heb je het UDID oftewel het Unique Device Identifier nodig. Het UDID kan je vinden met bijvoorbeeld iTunes. Ga naar iTunes en verbind je apparaat (iPhone of iPad) met je Mac - computer. Selecteer het verbonden apparaat in iTunes in de vervolgkeuzelijst. Klik op het serienummer en zo krijg je het UDID van het apparaat te zien. Kopieer deze gegevens.

- Vervolgens ga je terug naar je Developer Account. Bij ‘Register Device’ geef je het verbonden apparaat een zelfgekozen naam. Na deze stap kopieer je de UDID gegevens in het veld ‘UDID’ -> ‘Continue’ zodat het apparaat daadwerkelijk geregistreerd wordt in de lijst met apparaten. Op de deze manier kun je meerdere apparaten toevoegen. Per jaar kan je maximaal 100 apparaten toevoegen aan je Developer Account.

Punt 4) Genereer een app-ID voor jouw app

Naast alle voorgaande stappen moet je voor het uploaden van jouw app deze ook voorzien van een eigen app-ID. Een app-ID is een uniek en eigen kenmerk van een applicatie en bestaat uit twee delen; een automatisch toegewezen kenmerk (identifier) en een door jou gekozen uitgang.

Je kan een app-ID op twee manieren aanmaken, de ene is een ‘Explicit App ID’ en de ander is een ‘Wildcard App ID’. Het verschil is dat je bij een ‘Explicit App ID’ de ID voor elke app opnieuw moet genereren, maar een voordeel van dit type ID is dat je wel push notificaties, in-app purchases en andere functionaliteiten in een app kan gebruiken. Bij een ‘Wildcard App ID’ kan je geen gebruik maken van deze functionaliteiten, maar een voordeel van dit type ID is dat je deze voor meerdere apps kunt gebruiken.

Aanmaken van een app-ID;

-in je Developer Account ga je naar ‘Certificates, Identifiers & Profiles’ -> ‘Identifiers’ -> ‘App ID’s’ vervolgens klik je op het ‘+ - teken’.

- In ‘App ID description’ vul je de naam van je app in. Ingevuld?, dan zie je eronder het prefix, oftewel het voorvoegsel, dat Apple aan je app-ID heeft gegeven.

-In het volgende veld mag je zelf het suffix, oftewel achtervoegsel, van je app-ID bepalen. Hier maak je ook de keuze voor een ’Explicit App ID’ of een ‘Wildcard App ID’.

- Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het type ID, moet je bij beide types nog een ‘Bundle ID’ registreren. Belangrijk is het advies van Apple bij het maken van een ‘Bundle ID’; Apple geeft aan dat je de ‘Bundle ID’ moet maken in de vorm van een omgedraaid domein. Bij de ‘Wildcard App ID’ is dat zoals nl.domeinnaam en bij een ‘Explicit App ID’ als nl.domeinnaam.appnaam. Heb je de ‘Bundle ID’ gemaakt -> ‘Continue’ -> controleer -> ‘Register’, op deze manier heb je een app-ID aangemaakt.

Punt 5) De laatste stap; maak een provisioning profile

De laatste stap van het Apple Developer Program is het aanmaken van een iOS - provisioning profile. In dit profile worden alle reeds geconfigureerde instellingen, certificaten, apparaatherkenning en het app ID, samen met het developer account in 1 profiel gecombineerd. Het provisioning profile is het allerlaatste certificaat. Hiermee kan je in Xcode de code van jouw app signeren. Zonder deze kan jouw app niet op een iOS apparaat worden geïnstalleerd of worden geüpload in de AppStore van Apple.

Aanmaken van een provisioning profile;

- Ga in je Developer Account naar ‘Provisioning Profile’ -> ‘All’ vervolgens kan je een profiel toevoegen door op het ‘+-teken’ te klikken

-Net als bij de voorgaande certificaten bestaat het provisioning profile ook uit een development - en een distributie versie. De development versie wordt gebruikt tijdens het ontwikkelingsproces. Waarbij de distributie versie wordt gebruikt als de app klaar is voor publicatie in de AppStore (‘Distribution’ -> ‘App Store’).

- Het aanmaken van een development provisioning profile gaat als volgt; Ga naar ‘Development’ -> ‘iOS Development App’ -> ‘Continue. Dan kies je een app - ID voor het profiel. Selecteer het app - ID -> ‘Continue’ -> keuze welke certificaten deel uitmaken van je profiel -> selecteer de geregistreerde apparaten die je wil verbinden aan het profiel -> geef je development provisioning profile een naam -> download het aangemaakte profiel.

- Via ‘Add Another’ herhaal je dezelfde stappen voor het inrichten van een distribution provisioning profile. Bij de distributie versie: ‘Distribution’ -> ‘App Store’. Verder zijn het dezelfde stappen als die bij het development profiel.

- Heb je beide provisioning profiles aangemaakt en gedownload, dan moet je ze nog verifiëren in Xcode. Dit gaat als volgt; open de profielen in Xcode. Je kan hier een nieuw project starten of een al bestaand project gebruiken. Gebruik je een bestaand project selecteer dan het bewuste project. Ga naar ‘Build Settings’ -> ‘All” -> Code Signing’ -> controleer bij ‘Provisioning Profile’ of jouw profielen in ‘Automatic staan’. Wanneer je de profielen in Xcode kunt zien, kan je verder gaan met de volgende stappen. De volgende stap is het publiceren van jouw app via App Stores Connect.

Punt 6) iOS - app publiceren via iTunes Connect

App Stores Connect is onderdeel van jouw Developer Account, en is onmisbaar voor de laatste stap; het publiceren van jouw app in de AppStore. Via App Stores Connect kun jij jouw app publiceren oftewel uploaden in de AppStore. Maar hoe krijg je toegang tot App Stores Connect? Als je inlogt in je Developer Account vind je in het menu de toegangsmogelijkheid tot App Stores Connect. Een ander optie om in je App Stores Connect te komen is via de website, je hebt dan je Apple - ID nodig om in te loggen.

Ook in App Stores Connect moet je voordat jouw app gepubliceerd kan worden een aantal gegevens en informatie over jouw app invullen. Om ervoor te zorgen dat je tijdens deze stappen niks vergeet hebben wij een checklist gemaakt. Let er wel op dat de gegevens en informatie worden geschreven in de taal waarin jouw app straks beschikbaar is in de AppStore. Is jouw app straks alleen verkrijgbaar voor de Nederlandse markt, dan is het simpel en wordt alles geschreven in het Nederlands. Maar jouw doelgroep kan zich ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië of een andere land ter wereld bevinden, denk eraan dat je de gegevens die gevraagd worden in onderstaande checklist in de juiste taal schrijft.

Punt 6a) App Stores Connect checklist

App naam; Jouw app moet vindbaar zijn, hierbij is een eigen naam erg belangrijk! De naam, maar ook de domeinnaam van jouw app moeten uniek zijn, deze mogen nog niet voorkomen in de AppStore. De naam hoeft niet dezelfde zijn als de naam die de gebruiker onder het icoon op homescreen ziet staan. Verder zijn er geen voorwaarden aan de naam van je app het mag zowel een catchy naam zijn of juist een puur zakelijke naam, de keuze is aan jou!

Beschrijving van de app; Bij de beschrijving van jouw app geef je informatie over de features en functionaliteiten. Wat kunnen gebruikers met jouw app en waarom is jouw app hierin anders dan al bestaande apps, dus wat is de toegevoegde waarde. De beschrijving mag niet meer dan 4000 karakters bevatten. Ons advies is om het kort en bondig te beschrijven, zodat de gebruiker niet vermoeid wordt van een heel lang verhaal. Voor de gebruiker is het belangrijk dat ze weten wat de app voor hen kan betekenen en de toegevoegde waarde.

Keywords; Je mag maximaal 100 karakters gebruiken aan keywords. Belangrijk is dus om deze zo beknopt mogelijk te houden en probeer spaties zo veel als kan te vermijden. Een aantal tips hierbij; je app naam hoef je hier niet te vermelden, kies echt alleen relevante zoekwoorden. Bijvoorbeeld app ontwikkelaars, iphone, android, hengelo.

Categorie van jouw app bepalen; In de AppStore moet je twee categorieën kiezen waarbinnen jouw app het beste past. Apple heeft een aantal vaste categorieën, maar soms is best lastig om de best passende categorie te selecteren, omdat hij binnen meer dan 2 categorieën past. Kies dan voor de categorie die het best past bij de visie en doelgroep die je met je app wilt bereiken.

Screenshots van je app toevoegen; Om je app te kunnen uploaden wil Apple graag dat je maximaal 5 screenshots per schermformaat toevoegt. Als de gebruiker je app gaat downloaden, zullen ze deze screenshots te zien krijgen.

De gemakkelijkste optie om deze screenshots toe te voegen is om deze in het formaat 5’’ x 5,5’’ toe te voegen. Zodat App Store Connect deze bij ieder kleiner formaat kan presenteren. Maar je kan er ook voor kiezen om je screenshots op te splitsen per type device, schermformaat en taal.

Bepaal de prijs van je app; Je kan ervoor kiezen om je app gratis aan te bieden. Maar je kan hem ook aanbieden tegen een bepaalde prijs. Waar jij voor kiest is afhankelijk van het marketingbeleid dat je hanteert en welk verdienmodel je kiest voor jou app. Wil je hier meer over weten lees dan onze blog over de 10 meest voorkomende verdienmodellen. Bij de prijs voor je app in de AppStore van Apple moet je er rekening mee houden dat Apple price tiers gebruikt (€ 0,99/€ 1,99/€ 2,99 etc etc), dit is dus eigenlijk een lijst met vastgestelde prijzen. Hierbij kun je kiezen uit prijzen van gratis tot bijna € 1000,-. De prijs kan je altijd op een later moment aanpassen en je kan ook gebruik maken van tijdelijke aanbiedingen. Bij Apple moet je wel rekening houden met de fee die zij over jouw omzet ontvangen, dit is 30%.

Geografische beschikbaarheid; Bepaal hier in welke landen en gebieden jouw app beschikbaar moet zijn.

Copyright rechten; Je moet hier ook aangeven bij wie de copyright rechten rusten van jouw app

Gegevens van je onderneming toevoegen; De NAW - gegevens van je onderneming moeten ook bekend zijn bij Apple. Belangrijk is om hier ook de gegevens van de ontwikkelaar van je app toe te voegen, zodat Apple weet bij ze eventuele vragen kunnen stellen.

Demo account aanmaken; Maak je in jouw app gebruik van een login - gedeelte, maak dan een demo account aan Apple jouw app kan testen (app review). Er moet minimaal een testaccount beschikbaar zijn om mee te testen.

App icoon toevoegen; Voeg het icoon van jouw app toe. Het icoon moet aangeleverd worden in 1024x1024 pixels. Omdat jouw icoon uniek is zal het een herkenningspunt zijn voor jouw app. Gebruikers kunnen jouw app dan gemakkelijk vinden. Zodra deze gedownload en geïnstalleerd wordt, staat het icoon op de smartphone of tablet van de gebruiker. Het is dus belangrijk dat het icoon herkenbaar en origineel is!

Belangrijk om te weten: Het icoon mag geen transparante pixels hebben en geen afgeronde hoeken. De afgeronde hoeken die je ziet je startscherm, maakt iOS zelf.

Privacy statement; Het is niet verplicht om aan te geven hoe je met informatie van de gebruikers omgaat. Wat je kan en in veel gevallen moet doen is vanaf je App Store Connect linken naar een Privacy Policy URL; hierin beschrijf je dan alsnog hoe je met de informatie en klantgegevens van je gebruikers omgaat.

Heb je alle bovenstaande gegevens toegevoegd, dan kan je jouw app indienen voor de app review. Heb je bijvoorbeeld het icoon in niet het juiste bestandsformaat aangeleverd, dan kan de app review niet uitgevoerd worden, zorg er dus voor dat alle gegevens compleet zijn! Maar let er ook op dat er geen onvolledige, onduidelijke of illegale informatie tussen de gegevens staan, want dat zorgt voor vragen bij Apple en krijg je zoals ze dat noemen een ‘Meta-data rejection’. Dit zou erg vervelend zijn, want dat betekent dat je weer onderaan de rij staat totdat je de gegevens hebt aangepast. Het is dus heel belangrijk om alles dubbel te controleren voordat je je app aanmeldt voor een app review!

Punt 7) App review door Apple

Alle gegevens van de App Stores Connect dubbel gecheckt? Alles aanwezig, dan kan je de app indienen bij Apple. In je account staat dan ‘Waiting for Review’. Nu is het afwachten tot een medewerker van Apple jouw app gaat beoordelen en testen. Zij bekijken dan de inhoud, aan de hand hiervan bepalen zij de minimale leeftijd voor het downloaden van jouw app.

Hoe lang duurt het voordat je app getest en beoordeeld is?

Er staat geen vaste tijdsduur voordat je app door de review is en verschilt erg per app. Apple geeft aan dat zij ernaar streven om 50% van de nieuwe apps binnen 24 uur te testen en binnen 48 uur willen zij 90% van de nieuwe apps hebben gecontroleerd. Maar dit zijn richtlijnen. Als alle aangeleverde gegevens goed zijn aangeleverd, en de app technisch geen mankementen bevat, dan is de kans heel groot dat jouw app geaccepteerd wordt. De app zal dan officieel beschikbaar zijn in de AppStore van Apple!

Afgekeurd, wat nu?

Is je app afgekeurd, omdat er bijvoorbeeld gegevens ontbreken of omdat achteraf blijkt dat bepaalde informatie niet goed is. Dit zijn enkel een paar voorbeelden waardoor je app afgekeurd kan worden. Na de review krijg je van Apple altijd de reden van afkeuring te horen, zodat je je app op deze punten kan aanpassen of wijzigingen na aanbrengen. Heb je de benodigde wijzigingen aangebracht, dan kan je jouw app opnieuw aanbieden van de app review.

Voordat je app in de AppStore van Apple beschikbaar is moet je dus veel handelingen verrichten, certificaten aanmaken en stappen doorlopen. We hopen dat je met behulp van deze blog een leidraad hebt, waarmee je jouw app in de AppStore van Apple kan aanbieden. Mocht je nog vragen hebben of wil je hulp dan kan je altijd contact met ons opnemen!

info@softwarevoorjou.nl

© softwarevoorjou.nl

ook wij gebruiken cookies:

  • om onze website goed te laten werken
  • voor marketingdoeleinden.

Meer informatie over de cookies kan je vinden in ons privacyverklaring

nee, liever niet

Software voor jou.nl